Inköpslistan
Summa varor
0 kr

Skicka via e-post

Vilket träslag väljer jag?

Asp

Aspträet är väldigt ljuvligt och ljust träslag som gör att det ser rent och fräscht ut.

Underhåll- Det är bra om du oljar in träet för det är lite känsligt mot smuts eftersom det är så ljust. Det kommer kommer att bli en djupare och mörkare färg och kommer att få mycket bättre hållbarhet. Du kan, om du tycker att träet har blivit slitet efter några års användning, slipa träet och olja in det så blir det som nytt igen.

Värmebehandlad asp

Aspträ är en väldigt ljust träslag från början men när det är värmebehandlat blir det mörkt men också väldigt hållbart. Den vackra färgen är naturligtvis också en egenskap som tilltalar många.

Vad är värmebehandlat trä?

Värmebehandling är en teknik för att förlänga beständigheten i olika träslag som kompletterar traditionell impregnering. Tekniken användes först av vikingarna och är nu vidareutvecklad och förbättrad med dagens teknologi. Träet upphettas i en syrefri kammare tills temperaturen når 200C. Detta kan liknas med att träet åldras 200 år på konstgjord väg. Inga kemikalier tillsätts under processen. Hela materialet blir behandlat, inte bara ytan. Thermowoodprocessen förbättrar avsevärt motståndskraften mot röta och svampangrepp. Kådan i träet försvinner. Formförändringar i trä, såsom vridning böjning, svällning eller krympning minskar samtidigt avsevärt. Fuktinnehållet minskar med 60% och träet blir hårdare. Isoleringsförmågan i träet ökar dessutom.

Underhåll- Vi rekommenderar normalt underhåll, ca en gång om året. Vid extremfall om trallgolvet blivit grått eller fläckigt kan detta fräschas till originalutseende genom slipning med sandpapper eller maskin (Thermowood har den bruna färgen rakt igenom trävirket). Värmebehandlat trä är ett miljövänligt alternativ till tryckimpregnerat virke.

Alträet har en lite rödare nyans, är mörkare än asp och jämnare och ljusare än värmebehadlad asp.

underhåll- Det är bra om du oljar in träet, det kommer kommer att bli en djupare och mörkare färg och kommer att få bättre hållbarhet. Det är absolut inget du måste göra. Du kan, om du tycker att träet har blivit slitet efter några års användning, slipa träet och olja in det så blir det som nytt igen.

Trämaterial

Första är al, andra är asp, tredje är värmebehandlad asp. Ni kan även se att lavarna är inoljade med bastuolja och panelerna är inte behandlade.